Vandaag recruteerde de leidingsploeg bij de Aspi’s: het was de hele dag Aspi In Leiding! Lees in het vervolg van dit blogbericht hoe het de Aspi’s verging tijdens hun stage.

Als eerst zullen we de transfers bij de sloebers bekijken. ’s Morgens werden Meinert, Marion, Megane, Saïne en Raf gewisseld door Frouwe, Nore en Oona. De kleinsten moesten verschillende continenten proberen te verzamelen. Dat deden ze erg goed aangezien ze volgens de verkregen verslagen zich helemaal inleefden en zo echte wereldreizigers werden. Na de tagliatelli met kip deze middag was het aan Rune, Julie Vergote en Julian om de lieve sloebertjes onder controle te houden. Tijdens het namiddagspel moesten virussen bestreden worden die ze dreigden op te lopen op een onbewoond eiland. Iedereen was mooi versierd en genoot met volle teugen van de dag.

Speelclub 1 werd deze morgen overgenomen door het duo Julie Vergote en Juliette. De negenjarige vikings moesten boten gaan vouwen uit papier om over zee te varen. De aspi-meisjes verdeelden de groep in twee; eens ze in die twee groepen verdeeld waren moesten ze ook bepalen wie er zou gaan verdedigen en wie er zou gaan aanvallen. Dan kwam het hoofdspel eraan; de bootjes werden in twee emmers gestopt en de aanvallers moesten die aanvallen met steentjes tot ze kapseisden. Het was een fantastische morgen. Na het zuiderse middagmaal gaf het duo de fakkel door aan Méron en Luna. De jongeren namen nota bene ook klokslag twaalf uur afscheid van het fenomeen Bert Leroy die de boeken open mocht gaan slaan om zijn herexamens te maken. Het afscheid was emotioneel. In de namiddag zochten de kinderen naar een geheime vikingschat waarin het lekkere vieruurtje gestopt was. Na de korte hap werd nog een leuk bordspel gespeeld met ingesproken fragmenten in verwerkt. De overgebleven speelclubleiders (en soms ‘lijders’) Ylennia en Rémi verklaarden de dag voor afgelopen en concludeerden dat de stageleiding vast en zeker geslaagd was voor hun ingangsexamen.

Roy en Noa namen de rol van de leiding van Speelclub 2 in de voormiddag over. Ze speelden een Tour de France-bordspel met twee postjes in verwerkt. Bij de ene kon je aan het rad draaien om een pech- of powerboostkaart te verdienen; bij de andere kon je opdrachtjes doen om extra bonificatieseconden te verdienen. Na de stevige maaltijd wisselden de aspi’s van wacht met Oona en Arne. Die laatste twee speelden een spel waarin de speelclubbers hun eiland moesten beschermen. Volgens de laatste geruchten zouden ze dat voortreffelijk gedaan hebben.

In Rakwiland werd de leiding ook vervangen. De jongste rakkers kregen leiding van Victor en Méron. Ze speelden een postjesspel waarbij het de bedoeling was om tien verschillende ingrediënten te verzamelen en zo niet te veranderen in een weerwolf. Het finalespel hield dan in dat de reeds getransformeerde weerwolven de overige levenden ook moesten doen veranderen in een weerwolf. De namiddagzon bracht de komst van Nore en Juliette met zich mee. Zij speelden een liefdesgotya met zoentjes geven die bij allen in de smaak viel. Na de thee opteerde het vrouwelijke duo voor hun quiz: de ‘weerwolf universalis’.

De oudste rakkers werden in de morgen vergezeld door Luna, Arne en Rune. Zij speelden een variant van het spel ‘Risk’ waarin het de bedoeling was om de wereld te redden van een gevaarlijk virus aan de hand van geneesmiddelen. Noa, Julie en Roy namen hun taak in de namiddag over met een parcours die de rakkers moesten doorkomen. Dit parcours was geplaatst in een ziekenhuis en het was de bedoeling om oftewel baby’s te maken, oftewel om ze te vermoorden en zo de overbevolking van het ziekenhuis tegen te gaan.

De tito’s kregen dan weer Julian en Julie Deceuninck als vervangleiding deze morgen. Zij speelden GO IV met verschillende sektes tegen elkaar. Het was de bedoeling om uit te maken wie tot de beste sekte behoorde. Na deze inspanning wisselden de tito’s hun leiding in; Frouwe en Victor bleken waardige vervangers te zijn. ZIj speelden in de namiddag een spel waarbij het de bedoeling was om aan de hand van opdrachten de vlag van een land te vormen (Vietnam bijvoorbeeld). Eenmaal ze dat ze dat gedaan hadden speelden ze ‘Tankslag’, een leuke variant op ‘Zeeslag’.

Sinds vorig jaar wisselen de Ketileiding en de kookploeg ook van rol en dit jaar was dat opnieuw niet anders. De kookploeg knutselde een spel in elkaar dat draaide rond geld en firma’s. Het doel van het spel was dat je de nadelen van het kapitalistische systeem inzag en besefte dat je gelukkig kan zijn met weinig geld. Eens ze dat stadium bereikt hadden konden ze als hippie verder leven. Er was ook nog een inlevingsopdrachtje hieraan verbonden waarin de nieuwe hippies met hippiebusjes moesten rondrijden.

Aspi’s in leiding betekent ook selfcook. Vandaag nam de volledige leidingsploeg de taken van de kookploeg over en dat resulteerde in een reusachtig eetfestijn ’s avonds. Alle families zaten in het gras rond de kookploeg die bediend werd door de leiding. De kookploeg zetten we dan ook graag op deze manier nog eens in de spotlight.


Dit betekent het einde van alweer een dag vol pret en vele nieuwe vriendjes. Wij van de redactie zullen ons morgen onthullen aan de hand van een foto. Dag zes is voorbij en het weer begint mee te zitten. Beter kan niet.